Yazı
Yazar : KAMURAN EKMEN
1134 Görüntülenme
OKUMAK
KAMURAN EKMEN

OKUMAK

 

Merhaba Sevgili Eğitim Camiası,

Aranıza yeni katılan bir eğitim neferi olarak hepinizi yüce Allah’ın selamı ile selamlıyorum. Esselamualeykum ve rahmetullahi ve berakatüh.   “Yaratan Rabb'inin adıyla oku. O, insanı ‘alak'tan (aşılanmış yumurtadan) yarattı. Oku, kalemle (yazmayı) öğreten, insana bilmediğini belleten Rabb'in sonsuz kerem sahibidir." (Alak Sûresi, 1-5)

          Evet sevgili dostlar, ilk vahiy, hangi anlam ve biçimde olursa olsun her türlü okumanın ancak Allahın ismiyle, onun gösterdiği bakış açısıyla gerçekleşebileceğini gösteriyor. Yüce Allah ilk ayette “Oku!” diye emrediyor. Bizler bu emre ne kadar uyabiliyoruz? Elbette ki dünyadaki tüm kaynakları okuyamayız. O halde bizi ilgilendiren, bizi kurtaracak kitapları okumalıyız.  Büyük Müslüman âlimi Cahız’ın dediği gibi “Akıllı olan ne okuyacağına karar verendir.”                            Kitap okumak bilgi birikiminin vazgeçilmezidir. Okuyan bir beynin algılama ve anlama oranı hiç kitap okumayan bir insana göre %60 daha fazladır. Maalesef günümüzde kitap okuma, bizim toplumumuzda yok denecek kadar azalmış; bir gereksinim olmaktan çıkmıştır.

          Şunu hiçbir zaman unutmamalıyız ki gelişmiş toplumların çoğu okuma alışkanlı ile bunu elde etmişlerdir.

          Evet sevgili arkadaşlar, bundan böyle aylık periyotlar halinde kitap ile ilgili okumak ile ilgili yazılar yazmaya çalışacağım. İlki ise toplumumuz olarak okumaya verdiğimiz önemi gösteren istatistikler. Buyurun beraber inceleyelim. DESAM tarafından hazırlanan Ar-Ge raporuna göre;

  • AB ülkelerinde yüzde 21 olan kitap okuma oranı, Türkiye'de sadece yüzde 0.01.
  • Türk halkı günde 6 saatini televizyona, 3 saatini ise internete ayırırken, kitap okumaya yılda ancak 6 saat vakit ayırıyor.
  • UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) dünyadaki okuma alışkanlıkları raporuna göre Türkiye, kitap okuma oranında dünya ülkeleri arasında 86'ncı sırada; Gambiya, Fildişi Cumhuriyeti gibi Afrika ülkeleriyle birlikte yer alıyor.
  • Türkiye'de kitap okuyan on binde bir kişinin okuduğu kitaplara baktığımızda yani en çok okunan kitaplar ise genelde; fıkra kitapları, Namaz hocası ve Dua kitapları ile aşk kitapları başı çekiyor.
  • Ayda cep telefonu ve iletişim masraflarına 213 TL ayıran 4 kişilik bir Türk ailesi kitaba ise ayda değil yılda sadece 6,5 TL ayırıyor. Türkiye’de internet kafeler ve cep telefonu satış ofisleri ve bayilerinin sayısı çığ gibi artarken kütüphaneler sinek avlıyor
  • Türkiye’de çoğu AB standardını taşımamakla birlikte bin 118 kütüphaneye çoğu ders çalışmaya giden öğrenciler olmak üzere yılda 18 milyon kişi giriş yaparken, 16 bin kütüphanesi bulunan ABD’de kütüphanelere yılda 1 milyar 400 milyon giriş yapılıyor. Bin 118 kütüphaneye karşın Türkiye’de 600 bini aşkın kahvehane bulunuyor.
  • Türkiye’de 1 milyon 25 bin kütüphane üye sayısı bulunuyorken 71 milyonun üzerinde cep telefonu abonesi var.
  • Yapılan bir araştırmada gençler en önemli ihtiyaçlarının akıllı cep telefonu olduğunu dile getirirken BM İnsani gelişmişlik raporuna göre Türkiye’de kitap 235. sırada yer alan bir ihtiyaç malzemesi. Türkiye’de yılda kişi başına sigara tüketimi bin 399 iken kişi başına 7 kitap düşüyor.

        Bu verilerden sonra kendimizi tekrar sorgulamak dileğiyle. Hoşça kalın.

     Kamuran EKMEN

     Mustafa Yazıcı İlkokulu/Ortaokulu Müdürü

    

 

Yazarın Diğer Yazıları
MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen